خواص ماهی قزل آلا برای سلامت زندگی
ماهی قزل آلا (fish trout) سرشار از پروتئین آهن و امگا ۳ ، منبع سلنیوم می باشد و در اکثر نقاط جهان از این ماهی استفاده می کنند ، انجمن تغذیه آلمان اعلام کرده است که ماهی قزل آلا خواص اعجاب برانگیز و بی نظیری را برای سلامت جسم انسانها دارد ، به گونهای که استفاده آن از ابتلا به سکته قلبی و مغزی جلوگیری میکند، سطح کلسترول مضر را کاهش و میزان کلسترول مفید را افزایش میدهد. خواص ماهی قزل آلا در بدنسازی پرورش اندام ، کاهش التهاب و کمک به بهبود بیماری های قلبی و … در ادامه بخش سلامت از مجله زندگی با خواص ماهی قزل آلا را برای سلامت بیشتر آشنا شوید…
ماهی قزل آلا ( به انگلیسی : fish trout ) از ماهی های آب سرد است که در زیرگروه ماهی های آزاد قرارمیگیرد و بدنی فشرده و دم و باله ای بزرگ دارد. ماهی قزل آلا سرشار از پروتئین و امگا ۳ می باشد و در اکثر نقاط جهان از این ماهی استفاده می کنند. ماهیان چربی همچون قزل آلا به دلیل دارا بودن چربی هایی از نوع غیر اشباع مانع از چاقی ،دیابت و بیماری های قلبی می شوند. بنابراین در اکثر رژیم های غذایی ممانعتی از روغن و سایر چربی های مضر، ماهی نقش ویژه ای دارد. یکی از بهترین منابع پروتئین اسیدهای چرب امگا ۳ ماهی قزل آلا است . ماهی قزل آلا جزو ماهی هایی است که کمترین آلودگی به جیوه را دارند و امروزه قزل آلای پرورشی به راحتی در همه جا یافت میشود که بوی زحم کمتر و طعم خوشایندی نسبت به سایر ماهی ها دارد و پختنش بسیار سریع و کم زحمت است.
انجمن تغذیه آلمان توضیح داده که ماهی قزل آلا سرشار از اسیدهای چرب امگا با زنجیره ای طولانی مانند اسید ایکوزاپنتائوئیک و اسید دوکوزا هگزانوئیک است . همچنین مصرف این ماهی، اسیدهای چرب امگا ۳ وکلسترول مضر بدن را کاهش و در مقابل کلسترول مفید را افزایش میدهد. کاهش فشار خون بالا، بهبود رقیق سازی خون و در نتیجه جلوگیری از سکتههای قلبی و مغزی از دیگر مزیتهای ماهی قزل آلاست. ماهی قزل آلا بسیار خوشمزه و لذیذ است و نسبت به سایر ماهی ها بوی ناخوشایند کمتری دارد، به راحتی همه جا در دسترس است و میتوان به روش های مختلف از جمله آب پز ، بخار پز و کبابی ، آن را تهیه کرد.
خواص ماهی قزل آلا برای سلامتی :
مقدار پروتئین و اسید چرب امگا ۳ در قزل آلا زیاد است بنابراین مصرف آن خطر ابتلا به چاقی ، بیماری های قلبی دیابت را کاهش میدهد.
کاهش کلسترول از فواید ماهی قزل آلا :
ماهی قزل آلا حاوی آنتی اکسیدان آکستاکسانتین است که باعث ایجاد رنگ قرمز میشود. آستاکسانتین عامل کاهش کلسترول بد خون است . یک تحقیق نشان داد که مصروف روزانه ۳٫۶ میلی گرم از این آنتی اکسیدان برای کاهش کلسترول بد خون کافی است و ریسک بیماری های قلبی را تا مقدار قابل توجه کاهش خواهد دارد. همراهی این آنتی اکسیدان در کنار امگا ۳ باعث عملکرد بهتر مغز و سیستم عصبی میشود و مانع از التهاب در بدن خواهد شد.
در یک پروژه تحقیقاتی که روی ۴۴ نفر که دچار آفتاب سوختگی شده بودند انجام شد، ۱۲ هفته ترکیب ۳ گرم کلاژن و ۲ میلی گرم آستاکسانتین تجویز شد که منجر به بهبود سریعتر ، انعطال پذیری و آبرسانی بهتر پوست شد.
کاهش بیماری های قلبی فواید ماهی قزل آلا :
مصرف منظم ماهی قزل آلا باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی میشود که به دلیل مقدار بالای امگا ۳ در آن است. مقدار امگا ۶ معمولا در بدن افراد زیاد است ، به گفته محققان در صورتی که مقدار امگا ۶ در خون بیشتر از امگا ۳ شود احتمال بروز بیماری های قلبی افزایش پیدا میکند.
مقدار بالای پتاسیم ماهی قزل آلا باعث پیشگیری از ابتلا به فشار خون و در نتیجه کاهش سکته و اختلالات کلیوی میشود.
مطالعات اخیر در مورد ارتباط بین اسیدهای چرب امگا ۳ و بیماری های قلبی عروقی (CVD) نشان می دهند که مصرف این اسیدهای چرب با سلامت قلبی عروقی ارتباط بهتری دارند.
خواص بی نظیر ماهی قزل آلا نه تنها برای قلب مفید است حتی برای افرادی که مبتلا به بیماری تیروئید هم هستند و در معرض کمبود سلنیوم قرار دارند مصرف ماهی قزل آلا میتواند یک منبع خوبی از سلنیوم برای تامین ویتامین ها و مواد خوراکی بدن باشد.
کاهش وزن با مصرف ماهی قزل آلا :
وجود پروتئین باکیفیت در قزل آلا باعث شده ک مصرف منظم قزل آلا باعث کاهش حرص و ولع پرخوری شود و مدت زمان بیشتری فرد را سیر نگه دارد. میزان سوخت و ساز بدن را افزایش داده و باعث کاهش چربی دور شکم و کبد شود.
خواص ماهی قزل آلا و کاهش التهاب :
اغلب کارشناسان معتقدند که التهاب عامل زمینه ای تمام بیماری های مزمن از قبیل دیابت ، سرطان و بیماری های قلبی است. مطالعات نشان داده اند که افرادی که در معرض بیماری های التهابی هستند هر چه بیشتر قزل آلا مصرف کنند، التهاب در بدنشان مهار شده و خطر بیماری برایشان کمتر میشود.
سلامت مغز و بهبود حافظه از خواص ماهی قزل آلا :
مصرف قزل آلا باعث بهبود عملکرد مغز و کاهش علایم افسردگی و حفظ سلامت مغز جنین در بارداری میشود. اضطراب را کاهش داده و از سلولهای خاکستری مغز محافظت میکند بنابراین احتمال بروز آلزایمر را کاهش داده و یا زوال عقل را به تاخیر می اندازد. مصرف دو وعده ماهی قزل آلا در هفته ، مشکلات ذهنی میانسالان را تا ۱۳ درصد کاهش میدهد.
منبع سلنیوم :
شاید شما هم کمتر نام این ماده معدنی مهم را شنیده باشید اما نقش بسیار پر رنگ سلنیوم در باروری، عملکرد درست مغز و سیستم ایمنی بدن ضروری است. ماهی قزل آلا سرشار از سلنیوم می باشد و می تواند در کنار ویتامین E در بدن از سرطان ها و آفتاب سوختگی جلوگیری کند. تمامی افراد بالای ۱۳ سال روزانه به ۵۵ میکروگرم سلنیوم در رژیم غذایی خود نیاز دارند. قزل آلا دارای ۱۲٫۷ میکروگرم سلنیوم می باشد. کمبود این ماده معدنی باعث بیماری تیروئید در بدن شده که با مصرف این ماهی می توانید تا حد زیادی از آن جلوگیری کنید.
خواص ماهی قزل آلا در زنان باردار :
مصرف ماهی قزل آلا برای زنان باردار بسیار مفید بوده و سبب افرایش سطح هوش جنین و به تکامل بهتر مغز و بینایی کودک کمک میکند و همچنین مقدار بالای آهن و ویتامین های گروه ب ، در ماهی قزل آلا میتواند مشکلات کم خونی بارداری را نیز ، کاهش دهد.
مصرف ماهی قزل آلا در زنان باردار سبب افزایش سطح IQ کودک آنها می شود.
خواص ماهی قزل آلا در بدنسازی پرورش اندام :
ماهی قزل آلا سرشار از پروتئین و چربی سالم است یعنی هیچ گونه اسید چرب اشباعی در آن وجود ندارید بنابراین تاثیر مثبتی بر چربی خون میگذارد .
چربی موجود در ماهی های قزل آلا آزاد رودخانه ای مانند آسپرین ، خون را رقیق میکند . مصرف حدود ۱۰۰ گرم قزل آلا به صورت روزانه برای بدن کافی است.
حفظ تناسب اندام یکی از مهم ترین خواص ماهی قزل آلا در وزرش بدنسازی و پروش اندام به شمار میرود زیرا نسبت ایده آل کالری و پروتئین را دارد و بهترین وعده غذایی برای بعد از ورزش و ترمیم و بازسازی عضلات است.
از آنجایی که قزل آلا حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است به افزایش ایمنی بدن و کاهش التهاب عضلات بعد از ورزش و در نتیجه ریکاوری و رشد سریعتر عضلات کمک میکند.
از سویی دیگر مصرف هفته ای ۲ – ۳ وعده قزل آلا باعث کاهش خستگی و درد ناشی از تمرینان سنگین بدنسازی میشود و توان شما برای انجام بهتر تمرینات را افزایش میدهد.
خواص ماهی قزل آلا برای کودکان :
واقعیت این است که بیشتر ماهی ها حاوی مقداری متیل جیوه هستند که مقادیر زیاد آن میتواند برای مغز سمی باشد. ماهی های واقعا بزرگ که عمر طولانی دارند بیشترین میزان آلودگی از این نظر را دارند. بنا به توصیه سازمان غذا و داروی آمریکا ماهی سالمون و قزل آلا کمترین مقدار جیوه را دارند بنابراین مصرف آن برای کودکان و زنان باردار ، هفته ای ۲ – ۳ وعده توصیه میشود
خواص ماهی قزل آلا برای کودکان در صورتی چشم گیر است که در هفته با توجه به سنشان مقدار کافی ، ماهی مصرف کنند :
رده سنی کودک | مقار مصرف در هفته بر حسب گرم |
کودک کمتر از ۶ سال : | ۸۵ – ۱۴۲ گرم |
کودک ۶ – ۸ سال : | ۱۱۳ – ۱۷۰ گرم |
کودک ۹ سال به بالا : | ۲۲۷ – ۳۴۰ گرم |
ماهی یک ماده غذایی سالم و ارزشمند برای رشد بهتر کودکان است زیرا دارای پروتئین ، آهن و مواد معدنی با کیفیت بالا به خصوص مقدار زیاد ویتامین دی و اسیدهای چرب امگا ۳ است که برای سلامت قلب و مغز مفیدند.
پروتئین قزل آلا به راحتی در دستگاه گوارش جذب میشود و مصرف آن در دوران رشد باعث جلوگیری از کوتاهی قد و افزایش تمرکز و بهبود حافظه . کاهش ابتلا به بیماری آسم میشود.
عنصر روی موجود در قزل آلا برای رشد کودک و تنظیم بلوغ جنسی نوجوانان ضروری است. یکی از مواد غذایی بسیار مفید که میتواند رفتار های ناهنجار و بیش فعالی کودک را کاهش دهد ، ماهی قزل آلا است.
منبع آهن :
ماهی قزل الا دارای مقادیر مناسبی از آهن می باشد که از کم خونی جلوگیری کرده و باعث مقاوم شدن سیستم ایمنی در برابر بیماری ها و میکروب ها می شود. همانطور که می دانید آهن باعث تسریع فرآیند التیام زخم ها در بدن شده و همچنین باعث درخشندگی و سلامت پوست و مو در بدن می شود.
منبع چربی امگا ۳ :
از چربی های بسیار مفید و مهم برای بدن می باشد که بدن انسان توانایی تولید آن را نداشته و فقط از طریق غذا باید دریافت شود. ماهی قزل آلا سرشار از چربی امگا ۳ بوده که از پیری زودرس، آلزایمر، ورم مفاصل و بیماری های قلبی جلوگیری می کند.